Przepisy Rosół
Składniki
1 plaster wołowiny (ok. 250 g) - najlepiej rostbef
1 filet z kurczaka (ok. 250 g)
1 porcja rosołowa (korpus)
3 marchewki
2 liście białej kapusty
2 cebule
1 pietruszka - korzeń
¼ selera
1 por
natka pietruszki
500 g makaronu (najlepiej jajeczny typu nitki)
4 l wody
3 gałązki tymianku
1/3 pęczka natki pietruszki
przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, pieprz w ziarnach, przyprawa typu „maggi”
Opis

Wszystkie warzywa obierz i umyj, pokrój na duże kawałki. Mięso opłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Do garnka włóż mięso, dodaj 4 płaskie łyżki soli, 1 i 1/2 cebuli, marchew, korzeń pietruszki oraz ćwiartkę selera. Dopraw całość przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, solą, pieprzem mielonym, gałązką tymianku, zieloną pietruszką, pieprzem w ziarnach, maggi (niekoniecznie) i liściem białej kapusty. Wszystko zalej zimną wodą. Gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 1 godz. Gdy na wierzch wypłyną szumowiny, oczyść z nich dokładnie wywar za pomocą łyżki.

Pół cebuli podsmaż na palniku – tak, aby była z wierzchu zwęglona, następnie dodaj do rosołu. Gotuj jeszcze przez ok. półtorej godziny na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij ostrożnie mięso kurczaka i wołowinę. Pokrój w kostkę.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Nałóż do talerzy ugotowany makaron i pokrojone mięso, zalej rosołem. Możesz dodać pokrojoną w paski ugotowaną w rosole marchewkę. Przed podaniem posyp zieloną pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
3 tygodni temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery