Roladki z szynki nadziewane cebulą i ogórkiem kiszonym
Składniki
400 g szynki wieprzowej
1 kiszony ogórek
1 cebula
1/2 cytryny
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła
2 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, tymianek, pieprz czarny gruboziarnisty
Sałatka:
1 zielony ogórek
1/2 główki sałaty zielonej
1 czerwona cebula
Sos:
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oleju słonecznikowego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Szynkę umyj, osusz, pokrój w dość cienkie plastry, które następnie lekko rozbij (z jeden strony rozbij cieniej, z drugiej prawie wcale). Skrop mięso sokiem z cytryny, natrzyj solą, pieprzem i tymiankiem.

Ogórka przekrój wzdłuż na 4 części, a następnie każdy kawałek na pół. Cebulę obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry. Na grubszym końcu każdego z plastrów mięsa połóż kawałek ogórka i cebuli. Zawiń ciasno tworząc roladki i kładąc je zlepieniem do dołu. Roladki ułóż w niewielkich odległościach w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia, podlej olejem i piecz przez ok. 25 min w temp. 200°.

Ziemniaki umyj i obierz, przełóż do garnka, zalej zimną wodą, posól i ugotuj do miękkości.

Przygotuj sos: sok z cytryny i ocet wymieszaj z olejem, dopraw solą i pieprzem. Mieszaj składniki do momentu, aż sos zmętnieje.

Przygotuj sałatkę: ogórka umyj i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokój w półplasterki. Sałatę dokładnie umyj w zimnej wodzie i osusz. Warzywa wymieszaj ze sobą i polej przygotowanym wcześniej sosem.

Roladki podawaj z ziemniakami polanymi masłem i posypanymi koperkiem oraz sałatką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy
2 miesiące temu
210 min.
Desery