Przepisy Roladki z kurczaka z botwinką i prosciutto
Składniki
2 podwójne filety z kurczaka, bez polędwiczek
1/2 pęczka liści botwinki
2 op. Prosciutto Crudo Tesco (200 g)
4 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
4 długie sznurki dratwy kuchennej lub wykałaczki
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki:
800 g młodych ziemniaków
4 średnie pomidory
4 gałązki świeżej bazylii
4 łyżeczki oliwy z oliwek
koperek
sól
Opis

Filety z kurczaka oddziel od siebie. Każdego z nich natnij, tworząc duży płat. (uwaga: nie nacinaj do końca). Rozcięte płaty delikatnie rozbij tłuczkiem, przez folię. Każdy z nich natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, popieprz i tylko delikatnie posól (uwaga: szynka, której użyjesz, jest słona). 

Na każdy płat połóż po jednym plastrze szynki, a następnie rozłóż po kilka listków botwinki. Zroluj ostrożnie roladki. Owiń każdą z nich dwoma plastrami szynki. Owiń sznurkiem lub zepnij wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę. Każdą z roladek dokładnie „otocz” oliwą i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (góra-dół), przez 35 minut.

Podczas pieczenia obróć roladki kilka razy, aby równomiernie się opiekły. Mięso podawaj z porcją ugotowanych ziemniaków z koperkiem oraz z plastrami pomidora polanymi łyżeczką oliwy, posypanymi bazylią oraz doprawionymi solą i pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
100 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy