Przepisy Roladki z indyka w boczku z polentą i zieloną sałatką
Składniki
Polenta:
1 i 1/2 l wody
250 g mąki kukurydzianej
szczypta soli
Farsz:
150 g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku + jeden mały ząbek
masło pokrojone w kawałeczki
ser gorgonzola pokrojony w kawałki
Mięso:
filet z indyka
oliwa z oliwek
2 główki czosnku
3 łyżki suszonego rozmarynu
boczek parzony
przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól morska, ostra papryka
Sałatka:
1/2 ogórka zielonego
1 dymka
1/4 puszki zielonego groszku
garść roszponki
1 awokado
sok z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
Opis

Przygotuj polentę: w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut. Miksturę studź w miseczce posmarowanej masłem i schowaj do lodówki na czas przygotowania mięsa. 

Przygotuj farsz: oliwki, oliwę, świeżo mielony pieprz i ocet balsamiczny zmiksuj na gładką masę. Powstanie pasta oliwkowa. 

Przygotuj mięso: nagrzej piekarnik do 180º. Indyka pokrój na cienkie filety, które posypiesz solą morską, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem i ostrą papryką. Ułóż na każdym z kawałków mięsa po 2 łyżeczki pasty z oliwek, ząbku czosnku, kawałku masła i sera. Po dodaniu dodatków zawiń w roladki, następnie owiń w plasterki boczku i przy łączeniu zepnij wykałaczką. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 szkl. oliwy i dodaj 2 główki czosnku (nieobrane) przekrojone na pół i łyżkę suszonego rozmarynu. Piecz 30 min do zarumienienia.

Przygotuj sałatkę: miód wymieszaj z octem, oliwą i sokiem z cytryny. Na każdy talerz wsyp garść roszponki, kilka plasterków zielonego ogórka, awokado skropione sokiem z cytryny, łyżkę groszku, polej przygotowanym wcześniej sosem i dymką pokrojoną w paseczki.

Polentę przed podaniem należy wytnij w odpowiedni kształt (np. okrągły) i podsmaż na patelni na łyżce oleju z sokiem z 1/2 cytryny i rozmarynem suszonym po 2 minuty z każdej strony. 

Roladki po upieczeniu pokrój w grube plastry i układaj po jednym plastrze na jednym kawałku polenty. Udekoruj talerz sałatką i oliwą z oliwek. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-40%
Pomidor malinowy 500g
Pomidor malinowy
4,99 299
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Grejpfrut czerwony luz
Grejpfrut czerwony
5,99 449
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-38%
Brzoskwinie luz
Brzoskwinie
5,99 369
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-28%
Winogrona białe luz
Winogrona białe
7,99 575
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Croissant maślany 47 g
Croissant maślany
1,29 099
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-18%
Łosoś norweski Mermaid Bay 100 g
Łosoś norweski Mermaid Bay
10,99 899
Oferta ważna do 21.08.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 21.08.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-54%
Awokado szt.
Awokado
4,99 229
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
6 miesięcy temu
35 min.
Desery
6 miesięcy temu
40 min.
Desery
6 miesięcy temu
45 min.
Przystawki
6 miesięcy temu
10 min.
Sałatki
6 miesięcy temu
30 min.
Przystawki
2 3 4