Przepisy Roladki z indyka w boczku z polentą i zieloną sałatką

Składniki

Polenta:

1 i 1/2 l wody

250 g mąki kukurydzianej

szczypta soli

Farsz:

150 g czarnych oliwek

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka octu balsamicznego

2 ząbki czosnku + jeden mały ząbek

masło pokrojone w kawałeczki

ser gorgonzola pokrojony w kawałki

Mięso:

filet z indyka

oliwa z oliwek

2 główki czosnku

3 łyżki suszonego rozmarynu

boczek parzony

przyprawy: świeżo mielony pieprz, sól morska, ostra papryka

Sałatka:

1/2 ogórka zielonego

1 dymka

1/4 puszki zielonego groszku

garść roszponki

1 awokado

sok z cytryny

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

Opis

Przygotuj polentę: w dużym garnku zagotuj wodę z solą. Stopniowo dodawaj mąkę kukurydzianą, zmniejsz ogień i gotuj 30 minut. Miksturę studź w miseczce posmarowanej masłem i schowaj do lodówki na czas przygotowania mięsa. 

Przygotuj farsz: oliwki, oliwę, świeżo mielony pieprz i ocet balsamiczny zmiksuj na gładką masę. Powstanie pasta oliwkowa. 

Przygotuj mięso: nagrzej piekarnik do 180º. Indyka pokrój na cienkie filety, które posypiesz solą morską, świeżo mielonym pieprzem, rozmarynem i ostrą papryką. Ułóż na każdym z kawałków mięsa po 2 łyżeczki pasty z oliwek, ząbku czosnku, kawałku masła i sera. Po dodaniu dodatków zawiń w roladki, następnie owiń w plasterki boczku i przy łączeniu zepnij wykałaczką. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/2 szkl. oliwy i dodaj 2 główki czosnku (nieobrane) przekrojone na pół i łyżkę suszonego rozmarynu. Piecz 30 min do zarumienienia.

Przygotuj sałatkę: miód wymieszaj z octem, oliwą i sokiem z cytryny. Na każdy talerz wsyp garść roszponki, kilka plasterków zielonego ogórka, awokado skropione sokiem z cytryny, łyżkę groszku, polej przygotowanym wcześniej sosem i dymką pokrojoną w paseczki.

Polentę przed podaniem należy wytnij w odpowiedni kształt (np. okrągły) i podsmaż na patelni na łyżce oleju z sokiem z 1/2 cytryny i rozmarynem suszonym po 2 minuty z każdej strony. 

Roladki po upieczeniu pokrój w grube plastry i układaj po jednym plastrze na jednym kawałku polenty. Udekoruj talerz sałatką i oliwą z oliwek. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4