Roladki z cukini z paprykowym farszem
Składniki
2 małe cukinie
2 duże zielone papryki
150 g twarożku śmietankowego
2 ząbki czosnku
50 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Opis

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Papryki umyj. Jedną z nich włóż do naczynia żaroodpornego i skrop 30 ml oliwy. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Skóra papryki powinna przypiec się miejscami na lekko brązowy kolor. Po upieczeniu wyciągnij paprykę z piekarnika i gorącą zakryj szczelnie folią aluminiową. Zostaw do wystygnięcia.

Cukinię umyj i pokrój w podłużne plastry grubości ok. 3–4 mm. Obierz i pokrój drobno czosnek. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Dodaj czosnek i połóż plastry cukinii. Cukinię smaż krótko, tylko do zmiany koloru na intensywnie zielony. Plastry ściągnij z patelni na papierowy ręcznik i poczekaj, aż wystygną.

Upieczoną paprykę obierz ze skóry i pestek, pognieć widelcem i wymieszaj z twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Drugą surową paprykę pokrój w cienkie słupki. Wystudzone plastry cukinii posmaruj farszem paprykowym, w poprzek ułóż słupki surowej papryki. Posmarowane farszem plastry zroluj i zepnij wykałaczką. Roladki ustaw pionowo na tacce lub półmisku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy