Rolada z królika ze szpinakiem i sosem szafranowo-pomidorowym
Składniki
300 g combru królika
2 skoki królika
500 g szpinaku świeżego
250 ml śmietanki
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
1 łyżeczka estragonu suszonego
30 g mąki kukurydzianej
10 ml oliwy do posmarowania folii
2 szczypty szafranu
2 pomidory
200 ml wina białego wytrawnego
200 ml śmietanki
4 gałązki koperku świeżego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Mięso królicze umyj, wytnij combry z kości. Oddziel mięso od kości na skokach („udkach”). Ważne jest, abyś użył ostrego, cienkiego noża i odkrajał mięso mały kawałkami od kości. Pokrój jeszcze mięso na mniejsze kawałki i przełóż do miski. 
2
Wlej śmietankę, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wsyp jeszcze estragon i dodaj mąkę kukurydzianą, która rozluźni mięso i sprawi, że rolada nie będzie sztywna. Blenderem zmiksuj masę mięsną na gładki farsz. 
3
Rozłóż dwa arkusze folii spożywczej na desce. Posmaruj oliwą, aby rolada nie przykleiła się po upieczeniu. 
4
Szpinak umyj i zblanszuj we wrzątku młode liście. Odsącz na sitku. 
5
Nałóż połowę farszu na środku folii. Na mięso rozłóż listki szpinaku. Centralnie poukładaj comberki z królika i jeszcze raz całość nakryj pozostałym farszem.
6
Zroluj folię wraz z mięsem i zawiń w roladę. Końce folii zawiąż jak cukier w supełki. Lekko dociśnij. Przygotuj dwa arkusze folii aluminiowej i całość zawiń jeszcze raz, dociskając mocno roladę z obu stron. Wykręć końce folii razem – identycznie jak byś zawijał cukierek w papier. 
7
Przełóż na półmisek i wstaw do pieczenia na 1,5 godziny w temperaturze 150˚C z wentylatorem. Pamiętaj, aby d do piekarnika włożyć foremkę z ok. 300 ml wody. Dzięki temu zachowasz poprawną wilgotność podczas pieczenia i rolada będzie soczysta. 
8
W czasie pieczenia, przygotuj sos szafranowy. W rondelku zagotuj białe wino wraz z szafranem. Jak tylko odparuje do połowy, wlej śmietankę i przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Zagotuj całość. Na koniec dodaj świeżo krojony koperek. Upieczoną roladę rozwiń z folii i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm grubości. Rozłóż na półmisku i polej sosem szafranowym. Dekoruj gałązkami koperku. Resztę sosu przelej do sosjerki. Podawaj natychmiast do stołu.   
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje