Przepisy Rolada z królika ze szpinakiem i sosem szafranowo-pomidorowym

Składniki

300 g combru królika

2 skoki królika

500 g szpinaku świeżego

250 ml śmietanki

1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

1 łyżeczka estragonu suszonego

30 g mąki kukurydzianej

10 ml oliwy do posmarowania folii

2 szczypty szafranu

2 pomidory

200 ml wina białego wytrawnego

200 ml śmietanki

4 gałązki koperku świeżego

przyprawy: sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

 alt=
1

Mięso królicze umyj, wytnij combry z kości. Oddziel mięso od kości na skokach („udkach”). Ważne jest, abyś użył ostrego, cienkiego noża i odkrajał mięso mały kawałkami od kości. Pokrój jeszcze mięso na mniejsze kawałki i przełóż do miski. 

 alt=
2

Wlej śmietankę, przypraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wsyp jeszcze estragon i dodaj mąkę kukurydzianą, która rozluźni mięso i sprawi, że rolada nie będzie sztywna. Blenderem zmiksuj masę mięsną na gładki farsz. 

 alt=
3

Rozłóż dwa arkusze folii spożywczej na desce. Posmaruj oliwą, aby rolada nie przykleiła się po upieczeniu. 

 alt=
4

Szpinak umyj i zblanszuj we wrzątku młode liście. Odsącz na sitku. 

 alt=
5

Nałóż połowę farszu na środku folii. Na mięso rozłóż listki szpinaku. Centralnie poukładaj comberki z królika i jeszcze raz całość nakryj pozostałym farszem.

 alt=
6

Zroluj folię wraz z mięsem i zawiń w roladę. Końce folii zawiąż jak cukier w supełki. Lekko dociśnij. Przygotuj dwa arkusze folii aluminiowej i całość zawiń jeszcze raz, dociskając mocno roladę z obu stron. Wykręć końce folii razem – identycznie jak byś zawijał cukierek w papier. 

 alt=
7

Przełóż na półmisek i wstaw do pieczenia na 1,5 godziny w temperaturze 150˚C z wentylatorem. Pamiętaj, aby d do piekarnika włożyć foremkę z ok. 300 ml wody. Dzięki temu zachowasz poprawną wilgotność podczas pieczenia i rolada będzie soczysta. 

 alt=
8

W czasie pieczenia, przygotuj sos szafranowy. W rondelku zagotuj białe wino wraz z szafranem. Jak tylko odparuje do połowy, wlej śmietankę i przypraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem. Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do sosu. Zagotuj całość. Na koniec dodaj świeżo krojony koperek. Upieczoną roladę rozwiń z folii i pokrój na plasterki ok. 0,5 cm grubości. Rozłóż na półmisku i polej sosem szafranowym. Dekoruj gałązkami koperku. Resztę sosu przelej do sosjerki. Podawaj natychmiast do stołu.   

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4