Rolada z karkówki wieprzowej nadziewana pomarańczami, czosnkiem i szałwią
Składniki
ok. 3 kg płat karkówki  
2 pomarańcze
200 g boczku wędzonego
sok z ½ cytryny
1 główka czosnku
10 ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego
2 łyżki szałwii suszonej
2 łyżki oliwy
bawełniana nitka do obwiązania rolady
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Karkówkę przekrój wzdłuż włókien, odkrawając kawałek o grubości ok. 2 cm. Pozostałą karkówkę możesz zamrozić albo wykorzystać do przygotowania drugiej rolady (pamiętaj, że podane ilości składników wystarczą na 1 roladę).

Wykrojone mięso lekko obij tłuczkiem z obydwu stron, a następnie skrop cytryną, natrzyj solą i pieprzem. Na krawędzi dłuższego boku poukładaj w poprzek ząbki obranego i niekrojonego czosnku, kawałki pomarańczy oraz plastry boczku.

Całość obsyp ziarenkami pieprzu oraz szałwią. Pozostawiając wolne brzegi, zawijaj mięso tworząc roladę, a następnie obwiąż je nitką, jak baleron. Obsmaż lekko roladę (na rumiano) z każdej strony ok. 6 min, na rozgrzanym tłuszczu. Zawiń w folię aluminiową i piecz ok. 1 godz.  w temperaturze 200°. Podawaj z ziemniakami i sosem z pieczeni.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne