Przepisy Rolada z kaczki z orzechami w sosie figowym

Składniki

1 kaczka w całości

1 cebula

50 g migdałów

30 g chipsów z suszonych jabłek

1 ząbek czosnku

1 łyżka suszonego majeranku

1 jajko

100 ml śmietanki

przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz

Sos figowy:

200 ml czerwonego wina

100-200 ml wody

50 g suszonych fig

2 łyżki cukru brązowego

szczypta soli morskiej

1 kardamon

1 szczypta cynamonu

50 g masła

2 gałązki świeżego majeranku do dekoracji

Opis

Kaczkę umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Odetnij kuper i skrzydełka na zgięciu. Wyluzuj kaczkę z kości. Przetnij wzdłuż kręgosłupa mięso na dwie części. Oddziel nożem najpierw mięso piersi od korpusu, a potem wytnij mięso wokół skrzydełek. Następnie wytnij mięso wokół udek. Ważne jest, aby całość skóry wraz mięsem nie była poprzecinana. Rozłóż cały płat kaczki i zetnij trochę mięsa z piersi i udek (ok. 200 g). Przełóż to mięso do miski, wlej śmietankę i dodaj pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą majeranku. Dodaj jajko. Zmiksuj wszystko na gładki farsz. Dopiero teraz dodaj migdały i suszone jabłka, które możesz lekko pokruszyć.

Przypraw cały płat kaczki solą i świeżo mielonym pieprzem. Nałóż farsz i lekko rozsmaruj. Zwiń kaczkę w roladę i delikatnie dociśnij. Rozłóż dwa arkusze foli spożywczej i zawiń w nie roladę. Skręć na końcach i delikatnie zroluj jak cukierka, aby folia dociskała mięso. Teraz zawiń supełki na końcach i całość jeszcze raz zawiń w folię aluminiową. Rozgrzej piekarnik do temp. 140°C i wstaw roladę w brytfannie lub na blaszce, do której wlejesz wodę na dno. Pozwoli to utrzymać wilgotność podczas pieczenia. Piecz przez min. 2 godziny. Kontroluj poziom wody w brytfannie.

W międzyczasie czasie pokrój figi na połówki. W rondelku zagotuj wino i dodaj cynamon, połupany kardamon i figi. Gotuj powoli, aż figi zmiękną i cały sos nabierze aromatu. Dodaj cukier i szczytpę soli. Jeśli trzeba, dodaj jeszcze wodę. Przed końcem gotowania sos powinien być lekko gęsty (żelowy od fig). Teraz dodaj masło i wymieszaj.

Mięso wyjmij z pieczenia i delikatnie rozpakuj z folii. Pokrój na plastry i przełóż na półmisek. Polej sosem figowym i udekoruj świeżym majerankiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 21.11-27.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 14.11.2019-26.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4