Przepisy Rolada z boczku
Składniki
500 g boczku bez skóry
200 g śliwek suszonych
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
30 g masła
1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Mięso dobrze umyj i rozłóż na desce. Rozetnij nożem wzdłuż, nie docinając jednak do końca. Folię spożywczą rozwiń i złóż arkusz na kilka warstw wielkości podobnej do rozłożonego mięsa. Nakryj folią boczek i rozbij tłuczkiem. Folia zabezpiecza przed odpryskiwaniem kawałków mięsa podczas rozbijania. Dodatkowo mięso rozbite przez folię zachowuje swoją strukturę.

Mięso przypraw dokładnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Czosnek obierz i posiekaj, następnie rozsyp na mięsie. Majeranek rozetrzyj w dłoniach, by wzmocnić jego aromat i posyp po boczku. Śliwki pokrój w paski i rozłóż na całej powierzchni mięsa. Na koniec zetrzyj jeszcze skórkę z cytryny bezpośrednio na mięso i połóż kawałki masła.

Boczek zwiń bardzo ciasno i zasznuruj kuchennym sznurkiem lub mocną nicią. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°. Na suchej patelni obsmaż mięso z każdej strony. Wytopi się sporo tłuszczu, więc łatwo boczek się zrumieni. Wstaw go następnie do piekarnika w naczyniu i podlej mięso wodą, tak aby było zanurzone na ok. 1 cm. Woda zapewni odpowiednią wilgotność podczas pieczenia, a mięso będzie idealnie miękkie i soczyste.

Piecz przez ok. 2 godziny, odwracając roladę co 30 minut. Gotowe mięso powinno być bardzo miękkie po wbiciu kuchennego widelca. Boczek wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Mięso możesz podawać na ciepło lub schodzić i kroić jak wędlinę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Desery