Przepisy Rolada czekoladowa z kremem

Składniki

4 jajka
100 g cukru
100 g cukru pudru
100 g mąki pszennej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki kakao
50 g gorzkiej czekolady
16 g cukru waniliowego
250 g śmietany kremówki
50 g białej czekolady
DODATKOWO
1 opakowanie ozdoby z białej czekolady

Sposób przygotowania

1

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę, dodaj cukier waniliowy i odłóż na później.

2

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj partiami cukier - łyżka po łyżce. Wlewając po żółtku, nadal ubijaj. Do masy dodaj odłożone wcześniej suche składniki. Wymieszaj szpatułką, by piana nie opadła.

3

Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę i wyrównaj.

4

Piecz 12-15 minut w temperaturze 180°C. Pozostaw do wystudzenia.

5

Ubij śmietanę. Na przygotowaną matę silikonową wysyp cukier puder i ułóż na nim wystudzone ciasto, odwracając je w taki sposób, aby papier do pieczenia znajdował się na górze. Zdejmij delikatnie papier i zacznij nakładać ubitą śmietanę. Zwijaj ciasto wzdłuż krótszego boku.

6

Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Przy pomocy widelca polewaj nią wierzch zwiniętej rolady.

7

Podawaj z ozdobami z białej i ciemnej czekolady.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 1.10-7.10.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8