Rogaliki drożdżowe z różą
Składniki
3 szkl. mąki pszennej (najlepiej typu 550)
200 g masła
1 op. drożdży suszonych
1/4 szkl. ciepłego mleka
5 łyżek cukru
2 jajka L + 1 do posmarowania rogalików
1 małe op. cukru waniliowego
konfitura różana lub marmolada
szczypta soli
Sposób przygotowania
1
Mąkę wsyp do miski. Dodaj jajka oraz ciepłe (nie gorące!), roztopione masło.
2
Dodaj ciepłe (nie gorące!) mleko.
3
Wsyp cukier, cukier waniliowy, sól oraz drożdże.
4
Całość dokładnie wyrób mikserem.
5
Potem wyrób ciasto rękoma na stolnicy tak, by odchodziło od rąk.
6
Ciasto przełóż do miski. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
7
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i wykrój duże koło.
8
Koło z ciasta podziel na trójkąty.
9
Na każdy trójkąt wyłóż konfiturę lub marmoladę i zwiń rogaliki. Przełóż je na wyłożoną papierem blaszkę. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Wyrośnięte rogaliki posmaruj roztrzepanym jajkiem.
10
Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 15–20 minut do lekkiego zrumienienia. Rogaliki ostudź, polukruj lub posyp cukrem pudrem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
25 min.
Desery
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy