Risotto z groszkiem i krewetkami
Składniki
1 szkl. Tesco Risotto
200 g krewetek mrożonych (różowych)
1 szkl. groszku mrożonego
1 kieliszek wina białego wytrawnego
1/2 cebuli lub 1 mniejsza szalotka
7–9 pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
4 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki masła
1 cytryna
3 łyżki natki pietruszki
500 ml wywaru drobiowego lub z bio kostki
sól morska lub himalajska
pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
1
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę z czosnkiem.
2
Dodaj ryż, wymieszaj dokładnie. Mieszaj i smaż tak długo, aż ryż będzie szklisty.
3
Dodaj wino, wymieszaj i gotuj mieszając, aż cały płyn odparuje.
4
W kolejnych krokach dolewaj po jednej chochelce bulionu, kolejną porcję płynu dodawaj wówczas jak poprzedni się wchłonie. Mieszaj cały czas.
5
Na dwie chochelki do końca dodaj groszek. Wymieszaj, następnie zetrzyj wyparzoną i wyszorowaną skórkę z cytryny. 
6
Dodaj krewetki. Dodaj pokrojone pomidorki. Całość duś z ostatnią porcją płynu. Powinno to zająć ok. 3 minut.
7
Dodaj sok z 1/2 cytryny oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień, dodaj ser i masło. Wymieszaj i od razu podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne