Przepisy Risotto z groszkiem i krewetkami

Składniki

1 szkl. Tesco Risotto

200 g krewetek mrożonych (różowych)

1 szkl. groszku mrożonego

1 kieliszek wina białego wytrawnego

1/2 cebuli lub 1 mniejsza szalotka

7–9 pomidorków koktajlowych

2 ząbki czosnku

4 łyżki tartego parmezanu

2 łyżki masła

1 cytryna

3 łyżki natki pietruszki

500 ml wywaru drobiowego lub z bio kostki

sól morska lub himalajska

pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania

1

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Rozgrzej 1 łyżkę masła i zeszklij cebulę z czosnkiem.

2

Dodaj ryż, wymieszaj dokładnie. Mieszaj i smaż tak długo, aż ryż będzie szklisty.

3

Dodaj wino, wymieszaj i gotuj mieszając, aż cały płyn odparuje.

4

W kolejnych krokach dolewaj po jednej chochelce bulionu, kolejną porcję płynu dodawaj wówczas jak poprzedni się wchłonie. Mieszaj cały czas.

5

Na dwie chochelki do końca dodaj groszek. Wymieszaj, następnie zetrzyj wyparzoną i wyszorowaną skórkę z cytryny. 

6

Dodaj krewetki. Dodaj pokrojone pomidorki. Całość duś z ostatnią porcją płynu. Powinno to zająć ok. 3 minut.

7

Dodaj sok z 1/2 cytryny oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Wyłącz ogień, dodaj ser i masło. Wymieszaj i od razu podawaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 2.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8