Risotto z dynią
Składniki
150 g obranej dyni 
1 mała cebula 
35 g masła 
100 g ryżu arborio 
500 ml bulionu 
70 ml białego wina 
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 
przyprawy: sól i pieprz do smaku
Opis

Ryż opłucz i osusz. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. Bulion postaw na ogniu i mocno zagrzej. Trzymaj bulion na małym ogniu przez cały proces przygotowania potrawy. 

Pokrój drobno cebulę. Rozgrzej na patelni 15 g masła. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i dynię. Mieszając poczekaj aż zrobi się szklista, po czym dodaj suche ziarenka ryżu. Cały czas mieszaj.  

Kiedy ryż zrobi się lekko szklisty i cały pokryje się masłem, wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Zacznij po chochelce wlewać do risotta gorący bulion. Dolewaj następną porcję bulionu dopiero, gdy ryż całkowicie wciągnie poprzednią. Gotuj w ten sposób risotto przez 15- 20 min stale mieszając.  

Po tym czasie zestaw patelnię z ognia i po chwili dodaj resztę masła i wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje