Przepisy Risotto z dynią

Składniki

150 g obranej dyni 

1 mała cebula 

35 g masła 

100 g ryżu arborio 

500 ml bulionu 

70 ml białego wina 

1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 

przyprawy: sól i pieprz do smaku

Opis

Ryż opłucz i osusz. Dynię pokrój w centymetrową kostkę. Bulion postaw na ogniu i mocno zagrzej. Trzymaj bulion na małym ogniu przez cały proces przygotowania potrawy. 

Pokrój drobno cebulę. Rozgrzej na patelni 15 g masła. Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i dynię. Mieszając poczekaj aż zrobi się szklista, po czym dodaj suche ziarenka ryżu. Cały czas mieszaj.  

Kiedy ryż zrobi się lekko szklisty i cały pokryje się masłem, wlej wino i poczekaj aż całkowicie odparuje. Zacznij po chochelce wlewać do risotta gorący bulion. Dolewaj następną porcję bulionu dopiero, gdy ryż całkowicie wciągnie poprzednią. Gotuj w ten sposób risotto przez 15- 20 min stale mieszając.  

Po tym czasie zestaw patelnię z ognia i po chwili dodaj resztę masła i wymieszaj. Dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4