Przepisy Ravioli z ricottą i suszonymi pomidorami
Składniki
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 duże jajka + 1 żółtko
1 łyżeczka soli
4 łyżki wody
1 białko
Farsz:
1 opakowanie serka Ricotta
1 słoik pomidorów suszonych
kilka liści świeżej bazylii
sól
pieprz
Dodatkowo:
kilka posiekanych suszonych pomidorów
kilka świeżych liści bazylii
2 łyżki masła
garść świeżej rukoli
Sposób przygotowania
1
W misce umieść składniki na ciasto: mąkę, jajka, żółtko, sól oraz wodę. Następnie wymieszaj je dokładnie i wyrób elastyczne ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub użyć malaksera. Białko odłóż – będzie potrzebne do sklejania pierożków. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą, lub po prostu pozostaw w misce. Jednak ważne, aby ciasto było pod przykryciem, bo inaczej wyschnie. Ciasto musi „odpocząć” przez około 30 minut, aby stało się bardziej miękkie.
2
Suszone pomidory i bazylię posiekaj dokładnie. Włóż do miski i dodaj ricottę. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Włóż do lodówki na 30 minut.
3
Ciasto podziel na dwie części i obie z nich rozwałkuj na dwie części. Na jednej połowie ułóż w równych odstępach po łyżeczce farszu. Nakryj drugą połową, dociśnij i wytnij równe kwadraty. Ravioli gotuj we wrzącej osolonej wodzie.
4
Podawaj polane masłem roztopionym z liśćmi bazylii, świeżą rukolą oraz posiekanymi świeżymi pomidorami.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Desery