Ravioli z gruszką i gorgonzolą
Składniki
Ciasto:
1 szkl. mąki żytniej typ 720
1 szkl. mąki pszennej + mąka do podsypywania
2 żółtka
ok. 1/2 szkl. wody
sól morska lub himalajska
Nadzienie:
2 średnie gruszki
200 g gorgonzoli
1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
3 łyżki szałwii
pieprz świeżo mielony
Dodatkowo:
szynka prosciutto (1 plaster szynki na 5 ravioli)
1 łyżka stopionego masła
kilka listków szałwii
Opis

Mąkę przesiej, zrób dołek i wlej w niego wodę. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Powinno odchodzić od rąk. Jeżeli się lepi, podsyp je odrobiną mąki. Jeśli jest bardzo twarde, wówczas podlej ciasto odrobiną wody. Ilość użytej wody w dużym stopniu zależy od wilgotności mąki. Zawiń ciasto w folię i odstaw na czas przygotowania farszu.

Obierz gruszki i pokrój w drobną kostkę. Szalotkę pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dodaj gruszkę, pokrojoną szałwię i smaż chwilkę. Dodaj pieprz i zdejmij nadzienie z ognia. Ser pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z przestudzoną gruszką.

Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich. Na połowie ciasta, rozłóż farsz (1 łyżeczkę na 1 pierożka), zostawiając miejsce na zlepienie. Przykryj drugą częścią ciasta. Dociśnij ciasto wokół nadzienia i wytnij kwadraty. Możesz też rozwałkować ciasto i wykrawać kółka. Na jedno kółko nałóż farsz, a drugim przykryj całość i sklej pierożki. Brzegi możesz ozdobić widelcem.

Gotowe ravioli gotuj przez 5–6 minut w osolonej wodzie - czas licz od momentu zagotowania. Pierożki podawaj polane masłem i posypane szałwią. Udekoruj danie szynką. Możesz ją podsmażyć na suchej patelni lub podać surową.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje