Ratatouille
Składniki
​1 bakłażan
2 cukinie
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 kg pomidorów (średniej wielkości)
2 cebule
4 gałązki świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
1 łyżeczka cząbru suszonego
kilka łyżek posiekanej pietruszki
2 ząbki czosnku
1/2szkl. oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Paprykę pokrój w paseczki, cebulę w pół plastry. Bakłażana umyj, pokrój w plastry, obsyp solą i pozostaw na 30 min. Po tym czasie wypłucz w wodzie, pokrój na 4 części, włóż je do miski, dodaj 3 łyżki oliwy i wymieszaj. Następnie bakłażana podsmaż na patelni, tak aby się zarumienił z każdej strony. Pomidory umyj i zdejmij z nich skórkę, wyjmij gniazdka nasienne i pokrój w kostkę. Cukinię pokrój w plasterki grubości ok. 1 cm. Pokrojoną cebulę podsmaż na 2 łyżkach oliwy (ok. 10 min), dodaj posiekane drobno ząbki czosnku, paprykę pokrojoną w paski i cukinię pokrojoną w plastry –smaż wszystko kolejne 10 min. Następnie dodaj pomidory i podsmażone bakłażany. Warzywa podduś chwilkę na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Na końcu dodaj zioła (ze świeżych tylko listki). Całość duś pod przykryciem ok. 20 min na słabym ogniu. Najlepiej smakuje z mięsem lub ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje