Ragout
Składniki
600 g jagnięciny lub szynki wołowej
500 ml wina białego
100 ml oliwy z oliwek
ok. 10 g boczku tłustego
2 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2 listki laurowe
1 gałązka rozmarynu
1 goździk
szczypta gałki muszkatołowej
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso umyj, pokój na grube kawałki. Marchewkę i cebulę obierz, umyj i pokrój w plastry. Czosnek obierz i posiekaj.

W misce wymieszaj: mięso, warzywa, wszystkie zioła i przyprawy z wyjątkiem soli. Całość zalej winem, przykryj i wstaw do lodówki na ok. 4 godz.

Boczek pokrój w kostkę i wytop na patelni. Do rondla wlej oliwę, a kiedy się rozgrzeje podsmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę i chwilę przesmaż całość. Zalewę, w której marynowało się mięso wlej do rondla, dodaj boczek i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE wszystko razem przez ok. 3 godz. na wolnym ogniu. Przed podaniem przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ragout podawaj z kartoflami lub z pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
85 min.
Zupy