Patisony umyj i przekrój na ćwiartki. Przełóż na blachę z piekarnika. Polej oliwą i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze poszarpaną gałązkę estragonu. Piekarnik rozgrzej do temp. 220˚ i wstaw patisony do pieczenia na ok. 15 minut. Ważne, aby brzegi warzywa lekko się zrumieniły. Dzięki temu uzyskasz karmelowy posmaku ragout.
Ziemniaki i cebulę obierz. Pokrój warzywa w kostkę ok. 1,5 cm. W rondlu podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, paprykę i dopiero dodaj ziemniaki. Wlej teraz bulion warzywny i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie obierz patisony ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do duszonych warzyw i wymieszaj. Pokrój, drobno szałwię, pozostały estragon i lubczyk, dodaj wraz z fasolą i zagotuj ragout. Dopraw do smaku i dopiero teraz wlej śmietankę. Na koniec dodaj do smaku sól, pieprz i curry. Zagotuj i od razu podawaj, najlepiej z ryżem pilaw.