Ragout z pieczonych patisonów z czerwona fasolą
Składniki
ok. 500 g patisonów 
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku 
2 pomidory bawole serce
1 papryka czerwona 
100 g fasoli czerwonej gotowanej lub konserwowej 
2 ziemniaki
3 gałązki estragonu 
1 gałązka szałwii 
1 gałązka lubczyku 
150 ml bulionu warzywnego 
200 ml śmietanki 12% 
1/2 łyżki curry 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Patisony umyj i przekrój na ćwiartki. Przełóż na blachę z piekarnika. Polej oliwą i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj jeszcze poszarpaną gałązkę estragonu. Piekarnik rozgrzej do temp. 220˚ i wstaw patisony do pieczenia na ok. 15 minut. Ważne, aby brzegi warzywa lekko się zrumieniły. Dzięki temu  uzyskasz karmelowy posmaku ragout.  

Ziemniaki i cebulę obierz. Pokrój warzywa w kostkę ok. 1,5 cm. W rondlu podsmaż na oliwie cebulę, czosnek, paprykę i dopiero dodaj ziemniaki. Wlej teraz bulion warzywny i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. W tym czasie obierz patisony ze skóry i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do duszonych warzyw i wymieszaj. Pokrój, drobno szałwię, pozostały estragon i lubczyk, dodaj wraz z fasolą i zagotuj ragout. Dopraw do smaku i dopiero teraz wlej śmietankę.  Na koniec dodaj do smaku sól, pieprz i curry. Zagotuj i od razu podawaj, najlepiej z ryżem pilaw.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery