Przepisy Ragout z indyka o armacie rozmarynu i cytryny

Składniki

200 g filetów z indyka

30 g mąki pszennej

40 ml oleju słonecznikowego

1/2 cytryny

20 g imbiru

1 gałązka rozmarynu

1 pomidor świeży

1/2 papryczki pepperoni

1 marchewka

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

30 g rodzynek sułtańskich

100 g ryżu basmati

przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Opis

Pierś z indyka umyj w zimnej wodzie, osusz ręcznikiem kuchennym i pokrój na kawałki o wielkości ok. 2 cm. Przypraw solą i pieprzem. Obierz cebulę i czosnek oraz imbir. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, a imbir w paseczki.
 
Mięso z indyka wymieszaj z mąką pszenną. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Podsmaż kawałki indyka, a następnie dodaj cebulę z czosnkiem i imbirem. Wymieszaj i podduś przez 3-4 min.

Pepperoni umyj i wytnij ze środka gniazda nasienne. Dodaj papryczkę w całości do smażonego mięsa. Marchewkę obierz i pokrój w półplasterki, a następnie dodaj do mięsa. Pomidora przekrój na ćwiartki, a potem pokrój w kawałki podobnej wielkości, co mięso i dodaj do rondla. Wszystkie składniki dobrze podsmaż. Na koniec dodaj dwa plasterki cytryny. Wlej ok. 1 l wody, przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wsyp rodzynki, przykryj i duś przez 40 min na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Po 10 min gotowania wyjmij cytrynę, aby danie nie stało się gorzkie, tylko pachniało cytrusowo.

Ryż Basmati jest szlachetnym gatunkiem, który wymaga kilkakrotnego mycia. Dlatego wsyp ryż do garnka, zalej zimną bieżącą wodę i płucz tak długo, aż woda w garnku będzie przejrzysta. Wylej nadmiar wody i wstaw ryż do gotowania. Lustro wody w garnku powinno być wyżej o ok. 1,5 cm od ryżu, wówczas ryż ugotuje się idealnie. 

Na talerzu usyp kopczyk z ryżu, pozostawiając na środku miejsce na ragout. Ułóż kawałki mięsa i polej sosem. Do dekoracji polecamy wykorzystać kilka kawałków z grillowanej cytryny.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4