Przepisy Ragout z dyni w aromatycznej oliwie paprykowej pod pieczonym dorszem
Składniki
450 g dorsza bałtyckiego
1/2 cytryny
500 g dyni
200 g fasoli czerwonej
2 cebule
50 g masła
1/4 pęczka natki pietruszki
100 ml oliwy z oliwek ( 30ml, 30 ml, 40ml)
1/2 pepperoni
2 gałązki tymianku
1 łyżeczka papryki w proszku
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Filety z dorsza umyj pod zimną wodą i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. Upewnij się, że nie ma w nich ości. Pokrój na porcje 60 g, przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej lekko oliwą i odstaw do lodówki na czas przygotowania ragout.

Dynie obierz i pokrój w małe regularne kostki. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w kostkę. Czerwoną fasoli przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odsącz na sitku kuchennym. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem. Następnie dodaj dynię i smaż powoli.

Papryczkę pepperoni pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Jak tylko dynia stanie się miękka, to odłóż część do dekoracji , a do reszty dodaj fasolę. W razie potrzeby dolej ok. 200 ml wody. Przypraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ragout. Na koniec dołóż masło, aby poprawić smak.

W małym garnku podgrzej pozostałą oliwę z czosnkiem, słodką papryką mieloną oraz tymiankiem. Oliwa nie może być bardzo gorąca, bo straci aromat i stanie się gorzka od przypalonej papryki. Macerowany czosnek i tymianek wyjmij z oliwy i przelej do miseczki. Rozgrzej piekarnik i ustaw funkcję grilla na najwyższą temperaturę. Na patelni rozłóż filet z dorsza i wstaw do pieczenia. Ryba będzie upieczona i soczysta po ok. 8–10 minutach. Na półmisku rozłóż ragout z dyni i fasoli, a na nim dorsza. Obok ułóż dekoracyjnie kawałki dyni i polej aromatyczną oliwą. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-31%
Filet z kurczaka luz
Filet z kurczaka
15,99 1099
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-42%
Karkówka wieprzowa plastry 800 g
Karkówka wieprzowa plastry
17,49 999
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-27%
Kiełbasa śląska bez konserwantów 500 g, dostepny również luz, cena jedn. 14,90 zł/kg
Kiełbasa śląska bez konserwantów
10,99 799
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-25%
Mięso mielone wieprzowe z łopatki 500 g
Mięso mielone wieprzowe z łopatki
7,99 599
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Mięso z udźca indyczego bez kości luz
Mięso z udźca indyczego bez kości
16,99 1299
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filet gotowany luz
Filet gotowany
2,09 159
Oferta ważna do 25.06.2018. Obowiązuje dla zamówień w Tesco Ezakupy dostarczonych do 25.06.2018.
Zamów on-line
t d g m s
-23%
Filety z makreli King Oskar różne rodzaje, 170 g
Filety z makreli King Oskar
5,19 399
1 / 3

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
4 miesięcy temu
15 min.
Napoje
4 miesięcy temu
5 min.
Napoje