Przepisy Ragout z dyni w aromatycznej oliwie paprykowej pod pieczonym dorszem

Składniki

450 g dorsza bałtyckiego

1/2 cytryny

500 g dyni

200 g fasoli czerwonej

2 cebule

50 g masła

1/4 pęczka natki pietruszki

100 ml oliwy z oliwek ( 30ml, 30 ml, 40ml)

1/2 pepperoni

2 gałązki tymianku

1 łyżeczka papryki w proszku

2 ząbki czosnku

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Filety z dorsza umyj pod zimną wodą i wytrzyj kuchennym ręcznikiem. Upewnij się, że nie ma w nich ości. Pokrój na porcje 60 g, przypraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Polej lekko oliwą i odstaw do lodówki na czas przygotowania ragout.

Dynie obierz i pokrój w małe regularne kostki. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w kostkę. Czerwoną fasoli przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Odsącz na sitku kuchennym. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę oraz czosnek. Przypraw od razu solą i pieprzem. Następnie dodaj dynię i smaż powoli.

Papryczkę pepperoni pokrój na kawałki i dodaj do warzyw. Jak tylko dynia stanie się miękka, to odłóż część do dekoracji , a do reszty dodaj fasolę. W razie potrzeby dolej ok. 200 ml wody. Przypraw do smaku jeszcze solą i pieprzem. Natkę pietruszki posiekaj i dodaj do ragout. Na koniec dołóż masło, aby poprawić smak.

W małym garnku podgrzej pozostałą oliwę z czosnkiem, słodką papryką mieloną oraz tymiankiem. Oliwa nie może być bardzo gorąca, bo straci aromat i stanie się gorzka od przypalonej papryki. Macerowany czosnek i tymianek wyjmij z oliwy i przelej do miseczki. Rozgrzej piekarnik i ustaw funkcję grilla na najwyższą temperaturę. Na patelni rozłóż filet z dorsza i wstaw do pieczenia. Ryba będzie upieczona i soczysta po ok. 8–10 minutach. Na półmisku rozłóż ragout z dyni i fasoli, a na nim dorsza. Obok ułóż dekoracyjnie kawałki dyni i polej aromatyczną oliwą. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
40 min.
Desery
2 3 4