Racuchy
Składniki
Zaczyn:
20 g drożdży
1 szkl. mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
Ciasto:
2 jaja
2 łyżki cukru
1 i 1/2 szkl.i mąki
zaczyn
1/2 szkl. bakalii lub 2 jabłka pokrojone w kosteczkę
przyprawy: sól
Dodatkowo:
margaryna
cukier puder do posypania
Opis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem, następnie rozmieszaj z mąką i odstaw do wyrośnięcia – pozostaw w ciepłym miejscu 15 min.

Przygotuj ciasto: jajka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, zaczyn i szczyptę soli. Całość dobrze wyrób. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Do ciasta możesz dodać jabłka, bakalie, rodzynki.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, odmierzając dużą łyżką, kładź porcję ciasta na patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Racuchy podawaj gorące, posypane obficie cukrem pudrem lub polane czekoladą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje