Przepisy Racuchy

Składniki

Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
Ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru
szklanki mąki pszennej
zaczyn
½ szklanki bakalii (lub 2 jabłka pokrojone w kosteczkę)
sól
Dodatkowo:
margaryna
cukier puder (do posypania)

Opis

Przygotuj zaczyn: drożdże rozpuść w letnim mleku z cukrem, następnie rozmieszaj z mąką i odstaw do wyrośnięcia – pozostaw w ciepłym miejscu 15 min.

Przygotuj ciasto: jajka utrzyj z cukrem, dodaj przesianą mąkę, zaczyn i szczyptę soli. Całość dobrze wyrób. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Wyrobione ciasto przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 15 min. Do ciasta możesz dodać jabłka, bakalie, rodzynki.

Kiedy ciasto będzie już gotowe, odmierzając dużą łyżką, kładź porcję ciasta na patelnię i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Racuchy podawaj gorące, posypane obficie cukrem pudrem lub polane czekoladą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8