Przepisy Racuchy drożdżowe z borówkami i syropem klonowym
Składniki
300 g borówek
250 g mąki gryczanej
1 jajko
2 łyżki brązowego cukru
350 ml mleka
30 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kardamonu lub cynamonu
olej do smażenia
Sposób przygotowania
 alt=
1
Rozetrzyj drożdże z cukrem, łyżką mąki i 50 ml podgrzanego mleka. Odstaw zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. 
 alt=
2
W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z solą i przyprawami. Dodaj zaczyn, jajko i resztę mleka. Wymieszaj i odstaw na 20–30 minut do wyrośnięcia. 
 alt=
3
Ciasto przełóż do szprycy. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju. Na rozgrzaną patelnię wylewaj małe placuszki ciasta i smaż je z obu stron na rumiano. 
 alt=
4
Ciepłe racuchy posyp obficie borówkami i polej syropem klonowym. Borówki możesz dodać także wcześniej – pod koniec wyrastania ciasta.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8