Przepisy Quiche warzywny z czerwoną cebulą, szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki

300 g mąki pszennej lub orkiszowej (w wersji bezglutenowej - mąka kukurydziana)

125 g masła

5 łyżek wody

1 łyżeczka soli

Dodatki

2 szt. cebuli (średniej wielkości)

250 g śmietany kremówki

100 g szpinaku baby

200 g suszonych pomidorów

2 szt. jaj

3 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

pietruszka

kminek (mielony)

sól

czarny pieprz

Opis

Możesz zrobić własne ciasto na quiche lub poszukać gotowego w supermarkecie. Dodatki zależą od ciebie. To, czy użyjesz suszonych pomidorów, cebuli czy szpinaku, zależy wyłącznie od preferencji smakowych.  

Jeżeli quiche dostanie się do twojego menu, rozważ również dodanie do niego innych naszych przepisów z tej rodziny. Świetnie zasmakuje w wersji z wędzonym serem i kurkamiłososiem i cukinią, ale też warto spróbować mini quiche bezglutenowego i bez laktozy.  

Najlepsze składniki to te domowej roboty. Także suszone pomidory. Tak, możesz je samodzielnie przygotować w domu i używać nie tylko do quiche. Domowe suszone pomidory to doskonała wieczorna przekąska.  

Sposób przygotowania

1

Z mąki, masła, wody i soli przygotuj ciasto na quiche. Woda musi być bardzo zimna, dlatego wcześniej schłodź ją w lodówce.

2

Ręcznie wymieszaj wszystkie składniki, aż masło całkowicie się rozpuści. Zawiń gotową masę w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

3

W międzyczasie przygotuj dodatki. Posiekaj cebulę na piórka, czosnek w drobną kosteczkę i podsmaż je razem na oliwie z oliwek.

4

Dodaj do smażonej cebuli i czosnku zmielony kminek i pokrojone suszone pomidory. Dokładnie wymieszaj.

5

Wsyp szpinak do przygotowanej do pieczenia mieszanki. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do wystygnięcia.

6

W misce ubij śmietankę z jajami i przypraw posiekaną natką pietruszki.

7

Wyjmij ciasto z lodówki, wyłóż formę papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto tak, by jego brzegi rozciągnęły się na zewnątrz.

8

Podziurkuj rozwałkowane ciasto widelcem, rozprowadź na nim podsmażone dodatki, następnie rozsmaruj śmietankę i włóż całość do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 180°C.

9

Podawaj ze świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 2.04-11.04.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8