Quiche – placek lotaryński
Składniki
150 g mąki
3 jajka
75 g masła
150 g boczku wędzonego
125 g gęstej śmietany
15 dag żółtego sera
gałka muszkatołowa
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj ciasto: do przesianej mąki dodaj szczyptę soli, wbij jajko i włóż posiekane masło. Całość dobrze zagnieć aż ciasto będzie elastyczne. Uformuj kulę i zawiń ją w folię. Włóż do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 18 cm posmaruj masłem. Wyciągnij schłodzone ciasto i rozwałkuj na cienką warstwę, następnie uformuj w przygotowanej tortownicy. Jeżeli ciasto wychodzi z blaszki, przytnij je równo przy brzegach. Dno nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do rozgrzanego do 220° piekarnika na 10 min. Upieczone ciasto wyciągnij, by wypełnić farszem.

Przygotuj farsz: ubij 2 jajka. Dodaj śmietanę oraz sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej do smaku. Boczek pokrój na małą kostkę. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami.

Na upieczonym cieście rozłóż równomiernie pokrojony boczek, posyp serem i zalej masą jajeczną. Wstaw do piekarnika na 25 min. Quiche podawaj na gorąco lub na zimno, możesz także je grillować.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery