Quesadilla z kurkami i pomidorkami
Składniki
6 tortilli
300 g kurek
3 pomidory
150 g sera owczego
2 młode cebulki z zielonym szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka kolendry
200 ml kwaśnej śmietany 18%
50 ml oliwy
1 limonka 
1 papryka czerwona
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Obierz cebulki i czosnek. Pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej połowę przygotowanej oliwy i dodaj cebulki oraz czosnek. Lekko przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wsyp umyte grzyby i lekko podsmaż na mocnym ogniu. Grzyby zawierają spore ilości wody, dlatego ważna jest temperatura. Grzyby powinny się smażyć na patelni, a nie gotować. Będą gotowe, gdy lekko się zrumienią.
2
Pomidory pokrój w kostkę. Zielone części cebulki pokrój drobno. Rozłóż 3 tortille w rzędzie. Na każdą nałóż pomidory, zielone części cebulek i posyp pokruszonym serem. Na wierzch dodaj podsmażone kurki. Nakryj tortille pozostałymi plackami i dociśnij.
3
Przełóż quesadille na blachę od piekarnika. Włącz piekarnik z funkcją grilla i wstaw placki do zapieczenia. Można je także podgrzać na suchej patelni teflonowej. Przy tym sposobie musisz jednak pamiętać o ich odwracaniu, by równo się zrumieniły.
4
Umyj papryki i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z limonki. Wlej pozostałą oliwę i poszarp kilka listków kolendry. Sos wymieszaj.
5
Gotowe quesadille przełóż na deskę i pokrój na ćwiartki.   
6
Ułóż na półmisku w jedną stronę. Udekoruj jeszcze kleksami śmietany, salsą warzywną i listkami kolendry.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
145 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne