Pyzy z mięsem
Składniki
Ciasto:
1 kg ziemniaków
1 jajko
50 g mąki pszennej
przyprawy: sól
Farsz:
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki oliwy
przyprawy: majeranek, sól, pieprz
Opis

Ziemniaki umyj. Połowę z nich ugotuj w łupinkach w nieosolonej wodzie. W czasie kiedy ziemniaki będą się gotowały, obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć cebulę. Mieszając, poczekaj aż lekko się zrumieni. Do zrumienionej cebulki dorzuć mięso. Zwiększ ogień pod patelnią i cały czas mieszając, poczekaj, aż z mięsa odparuje woda. Tak usmażone mięso wsyp do miski i poczekaj aż wystygnie.

Ugotowane ziemniaki obierz i zmiel. Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Przetarte ziemniaki dobrze odciśnij przez gazę. Odciśniętą z ziemniaków wodę odstaw. Kiedy na dno opadnie skrobia, delikatnie zlej wodę z wierzchu i pozostały w naczyniu osad dodaj do przetartych ziemniaków. Połącz surowe ziemniaki z ugotowanymi, wbij jajko, posól i wyrób ciasto. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodaj mąkę. Do ostudzonego mięsa dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj.

Z ciasta oderwij kawałek wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszcz na dłoni, nałóż łyżeczkę farszu. Ciasto zlep i utocz kulkę. W ten sam sposób ulep pozostałe pyzy. W garnku zagotuj osoloną wodę. Na wrzątek wrzucaj partiami pyzy i gotuj ok. 10 min od wypłynięcia na wierzch. Pyzy najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery