Przepisy Puree z czerwonej soczewicy

Składniki

1 szklanka soczewicy czerwonej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula biała
3 ząbki czosnku
200 g pomidorków koktajlowych
1 cebula czerwona (mała)
szklanki bulionu warzywnego
1 cytryna (sok z 1 cytryny)
50 ml oliwy z oliwek
sól

Opis

Pod bieżącą wodą opłucz soczewicę i wsyp do garnka. Dołóż koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zalej bulionem i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 40 min często mieszając. Soczewica powinna się rozgotować. W czasie kiedy soczewica się gotuje, obierz i posiekaj białą cebulę. Posiekaną cebulę podduś na 20 ml oliwy i dorzuć do soczewicy pod koniec gotowania.

Czerwoną cebulę obierz i posiekaj w piórka. Posiekaną cebulę posól i zalej sokiem z cytryny. Odstaw na 10 min. Pomidorki umyj i przekrój na połówki. Wymieszaj pomidorki z cebulą.

Na talerze nałóż porcję puree i pomidorowej sałatki. Podawaj jako dodatek do innych potraw lub samodzielne danie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8