Przepisy Pulpety w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki

500 g mięsa wołowego mielonego
500 g mięsa drobiowego mielonego (np. z filetów z kurczaka)
1 garść świeżej bazylii
1 jajko
3 łyżki otrębów owsianych
150 g zielonych oliwek drylowanych
1 łyżeczka soli himalajskiej (lub morskiej)
½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki oleju słonecznikowego
Sos:
5 pomidorów
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 opakowanie passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju słonecznikowego
sól morska
pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
makaron pełnoziarnisty wstążki (ryż lub kasza)

Sposób przygotowania

1

Przełóż do miski mięso wołowe i drobiowe. Dodaj jajko.

2

Pokrój w kostkę oliwki i dodaj do mięsa.

3

Posiekaj bazylię i dodaj do miski.

4

Dodaj do miski otręby i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

5

Odstaw mięso na czas przygotowania sosu, aby otręby napęczniały.

6

Pomidory pokrój w kostkę. To samo zrób z papryką. Kawałki nie powinny być zbyt małe.

7

Pokrój drobno czosnek.

8

Rozgrzej olej i zeszklij czosnek. Dodaj pomidory i smaż chwilkę.

9

Dodaj passatę oraz paprykę. Całość wymieszaj i duś na małym ogniu.

10

W międzyczasie uformuj pulpeciki. Rozgrzej niewielką ilość oleju i smaż kotleciki z obu stron. Gdy sos będzie już odpowiednio gęsty, dopraw go solą i pieprzem. Przełóż do sosu pulpety. Patelnię przykryj i duś całość ok. 5 minut.

11

Pulpety możesz podać z makaronem pełnoziarnistym, ryżem lub kaszą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Napoje
2 3 4