Przepisy Pulpeciki z serem gorgonzola w sosie pomidorowym

Składniki

75 g sera gorgonzola Tesco finest*

500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego

natka pietruszki

1 jajko

tymianek

suszone płatki chili

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

Sos pomidorowy:

1 kg pomidorów podłużnych

100 g pomidorków koktajlowych

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

suszone płatki chili

cukier

2 łodygi selera naciowego

1 marchewka

1 ząbek czosnku

świeże oregano

sól

pieprz

Dodatkowo:

100 g kolorowych pomidorków koktajlowych

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

makaron linguine Tesco finest*

świeża bazylia

Opis

  • Makaron nie jest łatwym produktem. Dobrym pomysłem jest tu użycie szczypców kuchennych, przy pomocy których możemy nadać mu ładny kształt, np. zwijając go.
  • Sos będzie ładniej wyglądał, jeżeli dodamy do niego np. kawałki warzyw – wydobędziemy dzięki temu dodatkową teksturę oraz kolory.
  • Świeże listki bazylii na wierzchu dania dodadzą nam świeżości i koloru.

Sposób przygotowania

 alt=
1

Pomidory myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na połówki.

 alt=
2

Pokrojone wcześniej pomidory układamy na blaszce, skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonymi płatkami chili oraz szczyptą cukru. Tak przygotowane pomidory pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 60 minut.

 alt=
3

Do miski przekładamy mięso, dodajemy pokruszoną gorgonzolę, wbijamy jajko, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem oraz suszonymi płatkami chili. Całość dokładnie mieszamy.

 alt=
4

Z powstałej masy formujemy przy pomocy dłoni małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na talerzu.

 alt=
5

Pulpeciki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni do zrumienienia. Seler naciowy i marchewkę myjemy, osuszamy i obieramy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy do lekkiego zarumienienia. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeże oregano i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy do pojemnika blendera, dodajemy upieczone pomidory i całość blendujemy. Następnie zblendowane warzywa przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek pomidorów i skórek.

 alt=
6

Sos pomidorowy przelewamy do garnuszka, zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Paprykę myjemy i kroimy na drobne paseczki, pozbywając się jednocześnie gniazda nasiennego. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Paprykę i pomidorki chwilkę podsmażamy, aby zmiękły. Podsmażone warzywa i wcześniej obsmażone pulpeciki dodajemy do sosu.

 alt=
7

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie układamy na talerzu, polewamy sosem pomidorowym i nakładamy pulpeciki oraz warzywa. Na wierzch układamy świeże listki bazylii.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4