Przepisy Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Składniki
700 g białej kiełbasy surowej
100 g boczku w plasterkach
2 szalotki
1 łyżka oleju
1 kostka bulionu drobiowego
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
Sos chrzanowy:
200 ml białego wina wytrawnego
250 ml śmietanki kremówki 30%
150 ml bulionu spod pulpetów
2–3 łyżki chrzanu tartego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Opis

Natnij osłonki kiełbas. Wyciągnij z nich mięso i przełóż do miski. Boczek pokrój w drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i przesmaż boczek. Po ok. 2 minutach dodaj szalotkę i smaż całość kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miski z mięsem i całość wymieszaj. Uformuj ok. 12 pulpecików.

Zagotuj ok. 1 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Przełóż do wody pulpeciki i gotuj 10 minut na małym ogniu. Odlej 150 ml płynu i przecedź go - przyda się do sosu.

W międzyczasie przygotuj sos. Przelej do garnka bulion, wino, śmietankę, dodaj chrzan. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 50 ml przestudzonego bulionu spod pulpetów wymieszaj z mąką i stopniowo wlewaj do sosu. Całość zagotuj.

Pulpety podawaj z sosem, granatem i/lub gotowanym groszkiem oraz ziemniakami z koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje