Przepisy Pulpeciki z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

Składniki

700 g białej kiełbasy surowej

100 g boczku w plasterkach

2 szalotki

1 łyżka oleju

1 kostka bulionu drobiowego

4 kulki ziela angielskiego

2 liście laurowe

Sos chrzanowy:

200 ml białego wina wytrawnego

250 ml śmietanki kremówki 30%

150 ml bulionu spod pulpetów

2–3 łyżki chrzanu tartego

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

sól

pieprz

Opis

Natnij osłonki kiełbas. Wyciągnij z nich mięso i przełóż do miski. Boczek pokrój w drobną kostkę. Szalotki obierz i pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej na patelni i przesmaż boczek. Po ok. 2 minutach dodaj szalotkę i smaż całość kolejne 2 minuty. Zawartość patelni przełóż do miski z mięsem i całość wymieszaj. Uformuj ok. 12 pulpecików.

Zagotuj ok. 1 l wody. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i kostkę bulionu. Przełóż do wody pulpeciki i gotuj 10 minut na małym ogniu. Odlej 150 ml płynu i przecedź go - przyda się do sosu.

W międzyczasie przygotuj sos. Przelej do garnka bulion, wino, śmietankę, dodaj chrzan. Całość zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 50 ml przestudzonego bulionu spod pulpetów wymieszaj z mąką i stopniowo wlewaj do sosu. Całość zagotuj.

Pulpety podawaj z sosem, granatem i/lub gotowanym groszkiem oraz ziemniakami z koperkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4