Pulpeciki na śmietanowych porach z cytrynowym ryżem
Składniki
mięso mielone wołowe
pory
śmietana 12%
ryż biały
jajko
cytryna
bułka tarta
czosnek
białe wino półsłodkie
masło
oliwa
świeże oregano
świeża kolendra
świeża bazylia
przyprawy: sól świeżo mielona, pieprz świeżo mielony, papryka chilli mielona
Opis

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Pora i cebulę pokrój. Pokrojone warzywa wrzuć na rozgrzane masło na sporej patelni. Wlej kieliszek białego, półsłodkiego wina oraz 1 szklankę wody. Duś ok. 15–20 min.  

Do mięsa dodaj 1 jajko, sól, pieprz, 3 łyżki stołowe bułki tartej i 3 ząbki zmiażdżonego czosnku. Sporą garść świeżego oregano i kolendry drobno pokrój. Wrzuć zioła do mięsa. Gotowe dodatki dokładnie wymieszaj z mięsem do wyrobienia.

Z masy formuj małe pulpeciki. Obtocz je lekko w bułce i smaż na patelni z odrobiną masła i oliwy. W międzyczasie gotuj ryż ok. 12 minut. 

Pory dopraw śmietaną 12% oraz sokiem z połowy cytryny. Duś jeszcze 15 minut. Na koniec dorzuć pokrojoną drobno świeżą bazylię.  

Ugotowany ryż dopraw skórką z jednej cytryny, sokiem z połówki cytryny oraz sporym pęczkiem świeżej kolendry. Wszystko wyłóż na talerz. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Dania główne