Przepisy Pulpeciki na śmietanowych porach z cytrynowym ryżem

Składniki

mięso mielone wołowe

pory

śmietana 12%

ryż biały

jajko

cytryna

bułka tarta

czosnek

białe wino półsłodkie

masło

oliwa

świeże oregano

świeża kolendra

świeża bazylia

przyprawy: sól świeżo mielona, pieprz świeżo mielony, papryka chilli mielona

Opis

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

Pora i cebulę pokrój. Pokrojone warzywa wrzuć na rozgrzane masło na sporej patelni. Wlej kieliszek białego, półsłodkiego wina oraz 1 szklankę wody. Duś ok. 15–20 min.  

Do mięsa dodaj 1 jajko, sól, pieprz, 3 łyżki stołowe bułki tartej i 3 ząbki zmiażdżonego czosnku. Sporą garść świeżego oregano i kolendry drobno pokrój. Wrzuć zioła do mięsa. Gotowe dodatki dokładnie wymieszaj z mięsem do wyrobienia.

Z masy formuj małe pulpeciki. Obtocz je lekko w bułce i smaż na patelni z odrobiną masła i oliwy. W międzyczasie gotuj ryż ok. 12 minut. 

Pory dopraw śmietaną 12% oraz sokiem z połowy cytryny. Duś jeszcze 15 minut. Na koniec dorzuć pokrojoną drobno świeżą bazylię.  

Ugotowany ryż dopraw skórką z jednej cytryny, sokiem z połówki cytryny oraz sporym pęczkiem świeżej kolendry. Wszystko wyłóż na talerz. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4