Pulled pork w sosie BBQ
Składniki
1,5 kg łopatki wieprzowej
1 szklanka pikantnego ketchupu dobrej jakości
1 szklanka Coca-coli
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżki sosu Worcestershire
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól
pieprz
bułki do burgerów (opcjonalnie, do podania)
Opis

Mięso oczyszczamy z błon. Słodką paprykę mieszamy z 1 łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu. Dodajemy do przypraw 1 łyżkę oleju i tak przygotowaną pastą nacieramy dokładnie mięso.

Mięso wkładamy do wolnowaru i zostawiamy na noc (10-14 godzin). Opcjonalnie możemy przygotować mięso także w piekarniku – należy włożyć je do brytfanny, szczelnie przykryć i piec w temperaturze około 100 stopni podobną ilość godzin.

Gdy mięso będzie gotowe, cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na pozostałym oleju. Gdy się zarumienią, dodajemy do nich pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Do sosu dodajemy także cały sos z dna naczynia, w którym piekło się mięso.

Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Upieczone mięso szarpiemy przy pomocy widelca na mniejsze kawałki. Zalewamy mięso gorącym sosem. Podajemy w bułkach do burgerów lub samodzielnie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne