Przepisy Ptysie z serem
Składniki
4 jajka
165 g mąki pszennej
250 ml wody
50 g masła
Pasta serowa:
120 g sera typu feta
140 g sera z niebieską pleśnią
2 ząbki czosnku
20 ml oliwy z oliwek
1 łyżka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
1
Przesiej mąkę. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zmniejsz ogień do małego i cały czas mieszając drewnianą łyżką powoli wsyp mąkę. Pogotuj masę przez jakieś 3 minuty, cały czas intensywnie mieszając łyżką powstałą kluskę. Zdejmij garnek z masą z ognia i lekko przestudź.
2
 Ciepłą masę zacznij miksować mikserem z końcówkami do ciasta. Miksując, dodaj kolejno wszystkie jajka. Piekarnik nagrzej do 200°. Masę przełóż do woreczka od szprycy bez końcówki i na blachę wyłożoną papierem wyciśnij małe ślimaczki. 
3
Ptysie wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 180° i piecz jeszcze przez 15–20 minut.Gorące ptysie przekrój na połówki.
4
Sery pokrusz i utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek.
5
Na koniec dodaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Przełóż masę do szprycy i napełnij nią ptysie. Podaj w towarzystwie świeżych ziół i białego wina.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
25 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
40 min.
Dania główne
3 miesięcy temu
20 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje