Przepisy Ptysie z serem

Składniki

4 jajka

165 g mąki pszennej

250 ml wody

50 g masła

Pasta serowa:

120 g sera typu feta

140 g sera z niebieską pleśnią

2 ząbki czosnku

20 ml oliwy z oliwek

1 łyżka zielonej pietruszki

Sposób przygotowania

 alt=
1

Przesiej mąkę. Wodę zagotuj z masłem i solą. Zmniejsz ogień do małego i cały czas mieszając drewnianą łyżką powoli wsyp mąkę. Pogotuj masę przez jakieś 3 minuty, cały czas intensywnie mieszając łyżką powstałą kluskę. Zdejmij garnek z masą z ognia i lekko przestudź.

 alt=
2

 Ciepłą masę zacznij miksować mikserem z końcówkami do ciasta. Miksując, dodaj kolejno wszystkie jajka. Piekarnik nagrzej do 200°. Masę przełóż do woreczka od szprycy bez końcówki i na blachę wyłożoną papierem wyciśnij małe ślimaczki. 

 alt=
3

Ptysie wstaw do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę pieczenia do 180° i piecz jeszcze przez 15–20 minut.Gorące ptysie przekrój na połówki.

 alt=
4

Sery pokrusz i utrzyj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oliwą z oliwek.

 alt=
5

Na koniec dodaj bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki. Przełóż masę do szprycy i napełnij nią ptysie. Podaj w towarzystwie świeżych ziół i białego wina.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4