Ptysie z kremem pomarańczowym
Składniki
4 jajka
100 g masła
170 g mąki pszennej
szczypta soli
250 ml wody
Krem:
450 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
120 g masła
1 op. budyniu waniliowego w proszku
Sposób przygotowania
1
Z podanych składników przygotuj ciasto na ptysie według naszej porady.
2
Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij płaskie porcje ciasta (ok. 7 cm średnicy). Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze ok. 15-20 minut. Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i od razu przekrój.
3
Na soku pomarańczowym ugotuj budyń i zostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godzin). Zmiksuj masło, dodając po trochu zimny budyń. Utarty krem włóż do szprycy i zostaw na 20 minut w lodówce.
4
Przekrojone ptysie wypełnij kremem. Przed podaniem możesz posypać wierzch ciastek cukrem pudrem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne