Przepisy Ptysie z kremem pomarańczowym

Składniki

4 jajka
100 g masła
170 g mąki pszennej
1 szczypta soli
250 ml wody
Krem:
12 pomarańczy (450 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy)
120 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego (w proszku)

Sposób przygotowania

1

Z podanych składników przygotuj ciasto na ptysie według naszej porady.

2

Rozgrzej piekarnik do 230°C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciśnij płaskie porcje ciasta (ok. 7 cm średnicy). Wstaw blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejsz temp. do 200°C i piecz jeszcze ok. 15-20 minut. Upieczone ptysie wyciągnij z piekarnika i od razu przekrój.

3

Na soku pomarańczowym ugotuj budyń i zostaw do całkowitego wystudzenia (ok. 3 godzin). Zmiksuj masło, dodając po trochu zimny budyń. Utarty krem włóż do szprycy i zostaw na 20 minut w lodówce.

4

Przekrojone ptysie wypełnij kremem. Przed podaniem możesz posypać wierzch ciastek cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8