Ptysie z farszem z kurzych wątróbek
Składniki
2 jajka
25 g masła lub margaryny
65 g mąki
1/4 łyżeczki soli
130 ml wody
Farsz:
300 g wątróbki drobiowej
1 łyżka masła
6 świeżych boczniaków 
1 cebula
1/2 pęczka pietruszki
70 ml białego wina
30 ml oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1
W rondlu zagotuj wodę z masłem i solą. Do gotującej się wody wsyp wcześniej przesianą mąkę i energicznie wymieszaj drewnianą łyżką. Powstanie ciasto w postaci lepkiej kuli. Sparz je w garnku jeszcze przez 2–3 minuty, cały czas mieszając drewnianą łyżką.
2
Przełóż kulę ciasta do miski i zostaw na krótką chwilę. Mieszając ciepłe ciasto mikserem, dodaj kolejno 2 jajka. Gotowe ciasto przełóż do szprycy i na silikonową matę do pieczenia wyciśnij niewielkie ptysie (ok. 5 cm średnicy).
3
Wstaw ptysie do nagrzanego do 210º piekarnika i piecz przez ok. 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180º i piecz jeszcze przez kolejne 15 minut. Świeżo upieczone, gorące ptysie przekrój od razu na pół nożykiem z piłką (taki nóż nie pogniecie bardzo kruchego ciasta). Uwolniona ze środka para wyleci i ciastka nie rozmiękną.
4
Wątróbkę umyj, pokrój drobno i podsmaż na łyżce masła. Na osobnej patelni usmaż posiekaną cebulę na oliwie, dodaj umyte i pokrojone grzyby. Smaż jeszcze przez chwilę, po czym dodaj wino i całość duś pod przykryciem kilka minut, aż wino całkowicie odparuje. Następnie dodaj usmażoną wątróbkę. Poczekaj 2-3 minuty i zdejmij całość z ognia. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i farsz jest gotowy. Ciepły farsz nałóż do rozkrojonych ptysiów i od razu podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
20 min.
Napoje
2 miesiące temu
35 min.
Desery