Ptysie faszerowane
Składniki
Ptysie (możesz też kupić gotowe):
1 szklanka wody
125 g masła (lub margaryny)
1 szklanka mąki
4 jaja
1 łyżka cukru pudru
Farsz:
150 g boczku (polecamy wędzony)
10 pieczarek
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Przygotuj farsz: pieczarki usmaż na oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Oddzielnie podsmaż boczek. Wszystko wymieszaj z łyżką bułki tartej, solą i pieprzem.

Przygotuj ptysie: do wrzącej wody dodaj masło. Gotuj, aż powstanie gładka masa. Cały czas gotując, wsyp mąkę i cukier puder. Energicznie mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.

Do ostudzonego ciasta wbij 4 jaja, ubij mikserem. Puszyste ciasto nabieraj łyżką i wykładaj na blachę. Piecz w 200° przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu wystudź, przekrój na pół. Faszeruj ptysie przygotowanym wcześniej farszem.

Zamiast farszu z boczku i pieczarek możesz przygotować także masę szpinakowo-serową: Wymieszaj razem 250 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, 100 ml śmietany i 100 g sera feta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
255 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Zupy