Przepisy Ptysie faszerowane

Składniki

Ptysie (możesz też kupić gotowe):

1 szklanka wody

125 g masła (lub margaryny)

1 szklanka mąki

4 jaja

1 łyżka cukru pudru

Farsz:

150 g boczku (polecamy wędzony)

10 pieczarek

1 cebula

1 łyżka bułki tartej

przyprawy: sól, pieprz

Opis

Przygotuj farsz: pieczarki usmaż na oleju, dodaj drobno pokrojoną cebulę. Oddzielnie podsmaż boczek. Wszystko wymieszaj z łyżką bułki tartej, solą i pieprzem.

Przygotuj ptysie: do wrzącej wody dodaj masło. Gotuj, aż powstanie gładka masa. Cały czas gotując, wsyp mąkę i cukier puder. Energicznie mieszaj do momentu powstania jednolitej masy.

Do ostudzonego ciasta wbij 4 jaja, ubij mikserem. Puszyste ciasto nabieraj łyżką i wykładaj na blachę. Piecz w 200° przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu wystudź, przekrój na pół. Faszeruj ptysie przygotowanym wcześniej farszem.

Zamiast farszu z boczku i pieczarek możesz przygotować także masę szpinakowo-serową: Wymieszaj razem 250 g szpinaku, 1 ząbek czosnku, 100 ml śmietany i 100 g sera feta.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4