Pszenno-razowy chlebek wielkanocny z pisanką
Składniki
350 g maślanki
50 g masła
300 g mąki pszennej
200 g mąki żytniej razowej
100 g łuskanych ziaren słonecznika
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody
1 pisanka z jajka na twardo
Sposób przygotowania
1
Wymieszaj w misce wszystkie sypkie składniki. Rozgrzej piekarnik do 190°.
2
Masło rozpuść i gorące wymieszaj z maślanką. Dodaj miód i całość wlej do sypkich składników. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż przestanie się przyklejać do dłoni i stanie się elastyczne.
3
Z ciasta uformuj okrągły bochenek i połóż go na środku wyłożonej papierem blaszki. Na środku bochenka umieść pisankę wciskając ją do połowy w ciasto. Nożem natnij promieniście wokół pisanki powierzchnię bochenka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 40 minut.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Zupy