Pstrąg z suszonymi śliwkami i rodzynkami
Składniki
500 g filetów z pstrąga łososiowego
4 małe ziemniaki
1 łyżka rodzynek
12 suszonych śliwek
1 cytryna
4 łyżki oliwy
przyprawy: pokruszony kolorowy pieprz do natarcia ryby, sól, rozmaryn
Sos chrzanowy:
1 łyżka chrzanu
100 ml śmietany
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól
Opis

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w plastry. Przełóż do miski, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozmarynem i solą. Następnie plastry ziemniaków poukładaj na blasze wyłożonej folią do pieczenia i piecz przez 15 min. w temp. 240°.

Rybę umyj, skrop obficie sokiem z 1 cytryny, natrzyj solą i kolorowym pieprzem. Gdy ziemniaki lekko zarumienią się, przełóż je do drugiego naczynia do zapiekania i poukładaj na nich rybę. Całość posyp rodzynkami i śliwkami oraz polej 2 łyżkami oliwy. Potrawę piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180° przez ok. 25 min.

Przygotuj sos: chrzan wymieszaj ze śmietaną, dodaj 2 łyżki soku z cytryny i sól do smaku. Rybę z ziemniakami podawaj z sosem chrzanowym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
255 min.
Napoje