Pstrąg z pietruszką
Składniki
​1 pstrąg
1/2 cytryny
1 łyżka masła
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżeczka kolorowego pieprzu
2 łyżeczki posiekanej świeżej natki pietruszki
2 gałązki świeżej natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Pstrąga oczyść z łusek pod bieżącą wodą, wytnij skrzela, umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie przełóż na talerz, skrop 1/4 cytryny, oprósz wewnątrz i na zewnątrz solą, pieprzem i 1 łyżeczką suszonego tymianku. Do środka przyprawionej ryby włóż 2 gałązki świeżej pietruszki. Rybę zawiń luźno w folię aluminiową i piecz w temp. 180º przez ok. 20 min. Pod koniec pieczenia odchyl folię, posmaruj rybę łyżką masła, obsyp kolorowym pieprzem i podpiecz do zarumienienia. Pstrąga podawaj posypanego pietruszką z kawałkami cytryny. Tak przygotowanego pstrąga można również grillować na ruszcie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje