Przepisy Pstrąg z grilla nadziewany pastą paprykowo-oliwkową
Składniki
4 filety z pstrąga po ok. 80 g
1/2 czerwonej papryki
100 g czarnych oliwek
1 młoda cebulka
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy
1 łyżeczka bułki tartej
20 g suszonych pomidorów w oliwie
4 gałązki natki pietruszki
1/8 skórki z cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
sznurek do wiązania filetów
Cytrynowa oliwa:
100 ml oliwy
5 ml oliwy z chili
1/2 cytryny
2 liście laurowe
3 gałązki tymianku cytrynowego
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Obierz cebulkę i czosnek. Paprykę i pozostałe warzywa pokrój na kawałki i przełóż do miski. Dodaj oliwki i natkę pietruszki. Obierz z cytryny skórkę i dodaj do pozostałych składników. Przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość zmiksuj na gładki farsz. Na koniec dodaj oliwę i bułkę tartą, aby farsz był gładki i dobrze się rozsmarowywał.
2
Filety z pstrąga umyj i usuń wszystkie ości. Wytrzyj rybę do sucha i rozłóż na desce. Na każdy filet nałóż porcję farszu i zwiń, zaczynając od ogona. Przygotuj sznurek kuchenny i zwiąż roladki tak, jak pakuje się prezenty. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw do grillowania.
3
W rondelku rozgrzej oliwę i dolej oliwę z chili. Pokrój połówkę cytryny w plasterki i wyciśnij sok do oliwy. Dodaj tymianek, liść laurowy i przypraw lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Przygotuj grill. Gdy żar się uspokoi i nie będzie już ognia, połóż na ruszcie rybę, którą wcześniej umieścisz w specjalnej kratce do grillowania ryb. Obok postaw rondelek z oliwą. Pozwól, aby ryba delikatnie się piekła, a oliwa tylko „pyrkała”. Uważaj, by nie zagotować oliwy, ponieważ straci swój aromat.
4
Rybę wyjmij z kratki i odetnij sznurki. Przełóż na półmisek, polej cytrynową oliwą i od razu podawaj.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
15 min.
Zupy
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
40 min.
Zupy